dnes ti predstavím moje najobľúbenejšie jedlo, špenátové halušky so šampiňónovou omáčkou
čo potrebuješ na halušky?
- špenát (buď živý alebo mrazený)
- soľ
- vajíčko
- hladká múka (ja som použila špaldovú)
čo potrebuješ na omáčku?
- šampiňóny
- cibula
- soľ, korenie
- smotanu na varenie
- plesnivý syr
aký je postup?
- ak použiješ mrazený špenát, tak si ho nechajte len rozmraziť a dajte do misky. ak použiješ živý špenát, tak si ho spar na troške masla a tiež daj do misky. k špenátu pridaj múku, vajíčko a trošku soli. ja dávam vždy od oka, cesto musí byť nie moc husté ale ani nie moc riedke. záleží aj od toho, aké množstvo chceš halušiek. dobre premiešaj a keď má cesto správnu hustotu, tak sa môžeš pustiť do robenia halušiek. do hrnca si daj vodu (ja dávam najväčší čo doma mám, vody dám tak do trištvrte hrnca) a trošku soli a nechaj ju zovrieť. halušky môžeš robiť buď pomocou toho prístroju na halušky (haluškovač?) alebo bez prístroja s nožíkom a doskou. na dosku si daj cesto a nožíkom oddeluj malé množstvá cesta do hrnca s vriacou vodou. ak máš cesto moc riedke, tak sa ti halušky rozpadnú vo vode, vtedy pridaj ešte múku. ak máš cesto dostatočne husté, tak zachvíľku vyplávajú hore a vtedy ich môžeš vybrať. použi sitko a opláchni ich pod vodou (ešte v sitku), zmyješ z nich "sliz" :) do misky, kde ich budeš už uvarené dávať, si daj trošku oleja a vždy pomiešaj, nezlepia sa ti.
- na omáčku si osmaž cibuľku nadrobno nakrájanú a pridaj hríby. počkaj kým hríby zmäknú a pridaj smotanu. osoľ a okoreň. pridaj plesnivý syr a počkaj kým sa roztopí. toť vše
Dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára