..dnes ťa u mňa čaká recept na "univerzálny cheesecake". univerzálny preto, lebo tento recept je chuťovo najlepší a dá sa robiť na rôzne varianty. môžeš pridať rôzne ovocie, čokoládu či gaštany, alebo ho nechať len taký "obyč" vanilkový. aký si ho spravíš ty? napíš mi do komentára
čo potrebuješ?
- 250gr keksíkov
- 120gr masla
- 600gr tvarohu
- 250gr práškového cukru
- vanilková esencia (alebo aróma, prinajhoršom vanilkový cukor)
- kôra z 1 citrónu
- šťava z 1 citrónu
- 3celé vajíčka
- 1 žĺtok
- 200ml kyslej smotany
aký je postup?
- keksíky si všetky rozdrv (buď valčekom alebo jednoduchšie po častiach do mixéra). maslo si roztop a zmiešaj s keksíkmi. v poslednej dobe sa mi overil postup dať do mixéru spolu so sušienkami aj maslo, no po častiach. napríklad si daj 100gr keksíkov a 30 gr masla a rozmixuj. v takom prípade nepotrebuješ mať roztopené maslo.
- do tortovej formy (ideálne s tým otváracím kruhom) si daj papier na pečenie a keksíkovú zmes si ucapkaj po celej forme a daj aj na boky. vlož do chladničky a nechaj stuhnúť.
- sprav si tvarohovú zmes, postup je jednoduchý, zmiešaj tvaroh, práškový cukor, vanilku, kôru a šťavu z citrónu a kyslú smotanu. vajíčka pridaj až nakoniec. túto zmes nalej na korpus a trochu potras aby vyšli všetky bublinky.
- cheesecake peč 10minút na 200°C, potom asi 30minút na 110°C. koláč je hotový, keď je po krajoch pevný, ale v strede sa ešte trasie. nechaj stuhnúť v chladničke
Dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára