citrónový cheesecake

čískejk

..dnes ťa u mňa čaká recept na "univerzálny cheesecake". univerzálny preto, lebo tento recept je chuťovo najlepší a dá sa robiť na rôzne varianty. môžeš pridať rôzne ovocie, čokoládu či gaštany, alebo ho nechať len taký "obyč" vanilkový. aký si ho spravíš ty? napíš mi do komentára

čo potrebuješ?
 - 250gr keksíkov
 - 120gr masla
 - 600gr tvarohu
 - 250gr práškového cukru
 - vanilková esencia (alebo aróma, prinajhoršom vanilkový cukor)
 - kôra z 1 citrónu
 - šťava z 1 citrónu
 - 3celé vajíčka
 - 1 žĺtok
 - 200ml kyslej smotany

aký je postup?
 - keksíky si všetky rozdrv (buď valčekom alebo jednoduchšie po častiach do mixéra). maslo si roztop a zmiešaj s keksíkmi. v poslednej dobe sa mi overil postup dať do mixéru spolu so sušienkami aj maslo, no po častiach. napríklad si daj 100gr keksíkov a 30 gr masla a rozmixuj. v takom prípade nepotrebuješ mať roztopené maslo.
 - do tortovej formy (ideálne s tým otváracím kruhom) si daj papier na pečenie a keksíkovú zmes si ucapkaj po celej forme a daj aj na boky. vlož do chladničky a nechaj stuhnúť.
 - sprav si tvarohovú zmes, postup je jednoduchý, zmiešaj tvaroh, práškový cukor, vanilku, kôru a šťavu z citrónu a kyslú smotanu. vajíčka pridaj až nakoniec. túto zmes nalej na korpus a trochu potras aby vyšli všetky bublinky.
- cheesecake peč 10minút na 200°C, potom asi 30minút na 110°C. koláč je hotový, keď je po krajoch pevný, ale v strede sa ešte trasie. nechaj stuhnúť v chladničke

Dobrú chuť!

Komentáre